Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει έναν υπερυπολογιστή (High-Performance Computing – HPC) NVIDIA DGX Workstation. Πρόκειται για ένα Workstation υψηλών προδιαγραφών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ανάπτυξης και της έρευνας συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Διαθέτει 4 GPU Tesla V100 Tensor Core, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για την αποτελεσματική εκπαίδευση Deep Learning μοντέλων. Μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων containers, το hardware του Workstation αξιοποιείται αποτελεσματικά και εύκολα από τις εκάστοτε εφαρμογές.
To workstation διαθέτει 4 NVLinks. Τα NVLinks είναι ειδικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των GPUs. Κάθε NVLink παρέχει bandwidth έως 50GBps για την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις GPU. Συνολικά παρέχονται έως και 200GBps bandwidth. Η μνήμη RAM του workstation είναι διπλάσια από την μνήμη των GPU για να γίνεται καλύτερη διαχείριση των buffered δεδομένων κατά την εκπαίδευση Deep Learning μοντέλων.
Το Nvidia DGX Workstation διαθέτει:
Το DGX Workstation έρχεται με προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Linux, στην διανομή Ubuntu 18.04.5 LTS. Σήμερα έχει αναβαθμιστεί από τους ερευνητές του εργαστηρίου μας στην τελευταία έκδοση Ubuntu 22.04.3 LTS. Η Nvidia έχει σχεδιάσει ένα ειδικό μοντέλο εξειδικευμένο για την ανάπτυξη Machine Learning εφαρμογών και βασίζεται στην λογική του containerization. Ο βασικός στόχος είναι ο τελικός χρήστης να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα Machine Learning frameworks, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνει χρόνο στην εγκατάσταση και την ρύθμιση τους. Για να το πετύχει αυτό, παρέχει ειδικά προσαρμοσμένα docker containers, σχεδιασμένα έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τους πόρους του συστήματος.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 3 υπολογιστές DELL Alienware Aurora 13. Πρόκειται για ένα τύπο Workstation υψηλών προδιαγραφών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ανάπτυξης και της έρευνας συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Το καθένα διαθέτει από μία GPU 3080, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για την αποτελεσματική εκπαίδευση Machine Learning μοντέλων. Μέσω κατάλληλα διαμορφωμένων containers, το hardware του Workstation αξιοποιείται αποτελεσματικά και εύκολα από τις εκάστοτε εφαρμογές.
Ο Desktop υπολογιστής Dell Alienware Aurora R13 απευθύνεται σε ερευνητές που ασχολούνται με Μηχανική Μάθηση, επεξεργασία video ή με 3D απεικόνιση. Ο επεξεργαστής i7-12700KF, τα 32GB μνήμης DDR4 και η κάρτα γραφικών GeForce RTX 3080 έχουν χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης και μπορούν να χειριστούν απαιτητικές εφαρμογές με άνεση.
Το Dell Alienware Aurora R13 Workstation διαθέτει:
Το Desktop Dell Alienware Aurora R13 έρχεται με προεγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα Windows 11 Pro. Για τις ανάγκες του ερευνητικού εργαστηρίου έχει εγκατασταθεί η τελευταία έκδοση Ubuntu 22.04.3 LTS σε μερικούς από αυτούς. Η Nvidia έχει σχεδιάσει ένα ειδικό μοντέλο εξειδικευμένο για την ανάπτυξη Machine Learning εφαρμογών και βασίζεται στην λογική του containerization. Ο βασικός στόχος είναι ο τελικός χρήστης να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα Machine Learning frameworks, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώνει χρόνο στην εγκατάσταση και την ρύθμιση τους. Για να το πετύχει αυτό, παρέχει ειδικά προσαρμοσμένα docker containers, σχεδιασμένα έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τους πόρους του συστήματος.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 Servers Supermicro. Πρόκειται για ένα τύπο Server μεσαίων προδιαγραφών, που υποστηρίζει τις υποδομές νεφοϋπολογιστικής του ερευνητικού εργαστηρίου καθώς και μερικών μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Οι δύο Enterprise Servers Supermicro χρησιμοποιούνται από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές του εργαστηρίου, με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας. Ο κάθε Server διαθέτει από έναν AMD Opteron(tm) Processor 6344 – 12 πυρήνων, 32GB RAM και 4 x 1TB χωρητικότητα HDDs.
Πιο αναλυτικά ο κάθε Entreprise Server Supermicro διαθέτει:
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 Enterprise Servers Supermicro με λειτουργικό σύστημα Ubuntu 22.04.3 LTS. Ο εξοπλισμός αυτός υποστηρίζει τις υποδομές νεφοϋπολογιστικής του ερευνητικού εργαστηρίου καθώς και μερικών μαθημάτων του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών όπως:
Στα μαθήματα Νεφοϋπολογιστική (ΕΕΕ-9.2-4 – ΕΕΕ-9.3-7) που διδάσκονται από μέλος ΔΕΠ του Ερευνητικού Εργαστηρίου TelSiP, οι φοιτητές πειραματίζονται με την τεχνολογία των Containers. Για το σκοπό αυτό κάθε φοιτητής που παρακολουθεί ενεργά το μάθημα έχει την δυνατότητα να αιτηθεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ένα DinD Ubuntu 22.04 LTS instance προκειμένου να εκπαιδευτεί στην τεχνολογία αυτή. Η υποδομή αυτή χρησιμοποιείται τόσο για εργασίες όσο και για την τελική αξιολόγηση των φοιτητών.
Προσφέρουμε με την τεχνολογία DinD ένα VM-like Container σαν υπηρεσία στους φοιτητές μας:
Στο μάθημα Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΕΕΕ-8.2-3) που διδάσκεται από μέλος ΔΕΠ του Ερευνητικού Εργαστηρίου TelSiP, οι φοιτητές πειραματίζονται με την IoT πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα NodeRED. Για το σκοπό αυτό κάθε φοιτητής που παρακολουθεί ενεργά το μάθημα έχει την δυνατότητα να αιτηθεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ένα DinD NodeRED instance προκειμένου να εκπαιδευτεί στην τεχνολογία αυτή. Η υποδομή αυτή χρησιμοποιείται τόσο για εργασίες τους, όσο και για την τελική αξιολόγηση στο εργαστηρικό μέρος του μαθήματος.
Προσφέρουμε την IoT πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα NodeRED σαν υπηρεσία στους φοιτητές μας:
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 παλμογράφους Tektronix DPO7354C. Πρόκειται για ένα τύπο παλμογράφου υψηλών προδιαγραφών, καθώς έχει Bandwidth 3.5GHz και Real-time Sample Rate μέχρι 40GS/s.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 5 παλμογράφους GW INSTEK – GDS 3352. Πρόκειται για ένα τύπο παλμογράφου μεσαίων προδιαγραφών, καθώς έχει Bandwidth 350MHz.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 αναλυτές φάσματος ROHDE & SCHWARZ – FSH8. Πρόκειται για ένα τύπο φορητού αναλυτή φάσματος υψηλών προδιαγραφών, καθώς έχει Bandwidth 8GHz.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει μια Arbitrary Waveform Generator Tektronix – AWG7122C. Πρόκειται για ένα τύπο γεννήτριας αυθαίρετων κυματομορφών υψηλών προδιαγραφών.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 Arbitrary Waveform Generators LE CROY – ARB STUDIO 1102. Πρόκειται για ένα τύπο γεννήτριας αυθαίρετων κυματομορφών μεσαίων προδιαγραφών, καθώς έχει bandwidth 125MHz.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει μια Διανυσματική Γεννήτρια Σήματος Aeroflex, τύπου SGD-6. Πρόκειται για μια Διανυσματική Γεννήτρια Σήματος υψηλών προδιαγραφών.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει έναν Διανυσματικό Αναλυτή Σήματος Aeroflex τύπου SVA-13. Πρόκειται για έναν Διανυσματικό Αναλυτή Σήματος υψηλών προδιαγραφών.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 4 Signal Analyzers – Keysight Agilent – N9010A. Πρόκειται για ένα τύπο πεδιομέτρου και αναλυτή σήματος κινητών επικοινωνιών υψηλών προδιαγραφών.
3 devices: 9 kHz to 3.6GHz
1 device: 9 kHz to 7.0 GHz
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 SDR – USRP E310.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 SDR – USRP N210.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 SDR platform – FPGA development board – AMD Zynq 7000 SoC ZC706.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 Evaluation Boards – Analog Devices – RF 4×4 MIMO FMC cards AD-FMCOMMS5-EBZ.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει 2 Evaluation Boards – Analog Devices – RF 2×2 MIMO FMC cards AD-FMCOMMS4-EBZ.
Το ερευνητικό εργαστήριο TelSiP διαθέτει ένα SDR platform – FPGA development board – ZedBoard.